Històries de Catalunya

Catalunya és un país ric en tradicions i amb racons plens d’història. Aquesta audició es valdrà de la música com a eix central per explicar anécdotes, trossets de la nostra història i tradicions de la nostra terra.

           

            Escoltarem arranjaments originals de cada peça, basats en diferents estils com el bolero, el jazz, el ragtime... i cada cançó ens presentarà un personatge històric, uns fets, o ens explicarà una tradició catalana.

 

Cançons com la Santa Espina (sardana, americanos), el testament d’Amèlia (tradició oral, antiguitat), paraules d’amor (la nova cançó), toc de castells i la muixeranga d’Algemesí (tradició castellera), composicions per a temes d’obres de Santiago Rusinyol (modernisme català)... tots lligats amb estils musicals que aporten referències al context històric o a la pròpia estructura musical de la cançó.

 

 

La santa espina. (E.Morera, 1907) – El Modernisme, Els Americanos.

(Sardana versionada a ritme de son cubà)

           

Així com els artistes tenien els seus referents a París, els comerciants catalans vivíen amb un ull posat a les amèriques.Molts catalans van marxar a fer fortuna a Cuba (se’ls anomena els “americanos”) i els que ho aconseguien i tornaven se’ls anomenava “americanos.”

En aquests moments a Cuba s’estava generant un nou estil musical a partir de la contradansa francesa i la contradansa cubana: el “danzón tradicional cubano” (finals SXIX). D’aquest nou estil, l’any 1910 es va desenvolupar el que s’anomena “el son cubano”.

Enric Morera va buscar fortuna a América, pero no va triomfar. Que hauría passat al seu repertori si enlloc d’anar a Argentina hagués anat a Cuba?